HYTTEFADET

Smørrebrød i Nyhavn - Tradionel dansk mad & smagfulde klassikere

I takt med at industrialiseringen rammer Danmark, opstår traditionen “Smørrebrød”. Mændene skulle have madpakker med på arbejde, og her fik de altså smørrebrød, som var en praktisk løsning til madpakken. Ordet smørrebrød kommer af ‘smør på brød’, altså at putte smør eller fedt på brødskiver.
I 1880’erne begynder smørrebrødet at indtage de danske restauranter med storm, hvor de innovativt går til værk med det, og virkelig begynder at vise hvad smørrebrødet kan. Siden da har smørrebrødet været en dansk klassiker, som er blevet kendt hele verden over. Og spørger du os, så er smørrebrød i Nyhavn det helt rigtige sted at opleve de danske klassikere. Se menuen her.

VIDSTE DU OM SMØRREBRØD?

     At Smørrebrød er ikke Mad
     og Kierlighed er ikke Had
     Det er for Tiden hvad jeg veed
     Om Smørrebrød og Kierlighed”
          – Johan Herman Wessel



Smørrebrødet er ment som værende et mellemmåltid uden for hjemmets fire vægge, så man nemt og hurtigt kan få stillet den værste sult på farten. Variationerne er mange, og mulighederne for hvad smørrebrødet kan, følger med de mange muligheder:

Smørrebrødets kendte varianter:
Håndmad: En håndmad er en typisk mad at spise i hjemmet. Den kan laves simpelt med et stykke brød, smør og ønsket pålæg. Den spises, som navnet indikerer med hånden, og der er ikke brug for kniv og gaffel.

Amagermad: Består af en skive franskbrød og rugbrød lagt sammen med smør i mellem.

Klapsammen: En klapsammen er et dejligt børnevenligt smørrebrød som kan spises uden kniv og gaffel, bestående pålæg mellem to stykker brød. Dette gør at det er velegnet til madpakker, og en god idé til at have med på farten. Dette må ikke forveksles med en sandwich!

Højtbelagt: En højtbelagt er en opgraderet version af håndmaden, nydes med kniv og gaffel, og er oftest den der bliver solgt på restauranter. Kendetegnet for dette stykke smørrebrød, er højden, og det ekstravagante udseende det får ved at blive bygget op.

Pindemadder: En typisk spise ved stående arrangementer, bestående af brød med pålæg og garniture som er sammenholdt af en pind, der gør det nemt at tage stykket når fadet bliver båret rundt.

Smørrebrødslagkage: En lagkage lavet af hvedebrød, lagt i lag med pålæg imellem.

Kanapé: Et lille, ristet hvedebrød der serveres med fint pålæg, som forret eller til receptioner.

 
Alle disse muligheder, kan være én af grundene til hvorfor smørrebrødet stadig efter godt 170 år er så populært.
Smørrebrødet er enkelt, rammer alle smagssanserne, det er en bid af dansk historie og så er der utallige variationer af det, som gang på gang får kokke til at udfordre vores opfattelse af hvad et smørrebrød kan. Se menuen her